Ontwikkelbedrijf Ergon Productie zet al zo’n twee jaar de praktijkverklaring van Summa in voor medewerkers die zich willen ontwikkelen. Tot volle tevredenheid, zegt productieassistente Monique van Oers. “Praktijkleren is laagdrempelig en medewerkers zijn zo trots als een pauw als ze het certificaat krijgen.”
Ergon Productie runt al jaren het verpakkingscentrum van DAF/PACCAR Parts in Geldrop. Zo’n 350 medewerkers voorzien dagelijks zo’n 50.000 reserveonderdelen van vrachtwagens van de juiste verpakking. Van schroefje en cilinderkoppen tot daken en portieren. “Verreweg de meeste collega’s hebben een arbeidsbeperking, maar er werken hier ook statushouders, migranten en DAF-medewerkers die re-integreren.”
Rust
Ontwikkeling is een belangrijk onderdeel van het werken bij Ergon. Praktijkleren is daar ideaal voor, stelt Monique. “Je leert op de werkvloer, er is geen toets en je hoeft niet naar school. Dat zorgt voor rust. Deze medewerkers willen wel leren, maar niet naar school. Ze ontwikkelen zich op de manier die bij hen past.” Monique en een collega begeleiden hen daarbij. “DAF stelt hoge eisen aan ons. Het is procesmatig en precies werk. Met de praktijkverklaring leren de deelnemers vaardigheden om het werk goed en veilig te kunnen doen.”
Drie metingen
Bij de praktijkverklaring vinden drie metingen door een Summa-docent plaats: een nulmeting, tussenmeting en eindmeting. “De nulmeting is een kennismaking”, zegt Kristel Jacobs, docent bij Summa. “We bespreken wat de deelnemer voor werk doet, wat hij kan en wat hij wil leren. Op basis daarvan maken we een plan.” Halverwege het traject volgt de tussenmeting, samen met de kandidaat en de begeleider. “We kijken hoe het loopt, of er extra begeleiding nodig is of juist extra uitdagingen. Zo nodig passen we het plan aan.” En dan is er nog het eindgesprek. “Daarin bespreken we of de deelnemer de werkprocessen beheerst.”
Hoogtepunt
Die manier van werken is heel prettig, vindt Monique. “De gesprekken zijn positief en helpen de deelnemer vooruit. Wat kun je al, wat kan je nog leren en hoe kunnen we daarbij helpen? Dat motiveert. Het is nooit: je kunt dit nog niet.” Uiteindelijk leidt dit tot de uitreiking van het certificaat. “Het absolute hoogtepunt voor de deelnemers. We zetten ze in het zonnetje in onze kantine, ze krijgen een bloemetje, we maken foto’s. Ze zijn dan zó trots, dat wil je niet geloven. Dat zie je ook in hun werk: ze bloeien op en laten zien wat ze geleerd hebben.”
Monique in gesprek met medewerker Anil
Verder leren
Monique is blij met de praktijkverklaring. En met de samenwerking met Summa. “Ze denken mee, zijn duidelijk, positief, komen afspraken na en zijn prettig in de omgang.” Veel medewerkers die de praktijkverklaring op zak hebben, willen verder leren, zegt ze. “En ook liefst binnen het bedrijf. We bekijken nu met De achthonderd en Summa hoe we dit kunnen vormgeven.”