De kracht van de praktijkverklaring
bij Het Goed

Onze bevlogen collega Ime van Berloo (34 jaar) is naast coachen en lesgeven ook druk bezig met het begeleiden en ontwikkelen van de praktijkverklaringen bij De achthonderd. Dat doet ze onder andere bij Het Goed; een groot kringloopwarenhuis waar het grootste deel van het personeel bestaat uit mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Met trots ontvingen deelnemers van Het Goed hun praktijkverklaring van Ime.

Loyaliteit en ontwikkeling met de praktijkverklaring

“Het Goed is een van de bedrijven die (met meerdere locaties) deelneemt aan de praktijkverklaring. Ze werken met veel ongeschoolde werknemers die zich graag willen ontwikkelen maar niet terug naar school willen. Het Goed zag de kwaliteiten en het harde werk van de werknemers en wilde dit graag waarderen in de vorm van een praktijkverklaring. Hiermee leren werknemers in de praktijk; gewoon op de werkvloer! Door middel van de praktijkverklaring zet Het Goed de kwaliteiten van werknemers zwart op wit, waardoor werknemers zich nog meer gezien voelen. En wist je dat werknemers die de kans krijgen zich te ontwikkelen (en zich gezien voelen) vaak loyaler zijn aan hun werkgever dan anderen?

Ontwikkelen hoeft niet altijd met een scholing

Het Goed merkt dat iedereen lang bij hen blijft werken en hoort vaak dat het bedrijf als een familie voelt. De praktijkverklaring levert hier volgens Ime een mooie bijdrage aan. “Je ziet vaak op lager niveau dat er te weinig aandacht is voor de ontwikkeling van werknemers, terwijl het zo’n groot verschil kan maken. Vaak zie je dat bedrijven zoekende zijn naar manieren om werknemers te laten ontwikkelen. Ze denken vaak te groot, terwijl het niet altijd een scholing hoeft te zijn. De praktijkverklaring biedt hier de uitgelezen kans om werknemers op de werkvloer te laten ontwikkelen.”

Eigen leerroute en leerpunten

“Ik vind het bijzonder om de persoonlijke route van iedere kandidaat te zien. Het zijn hele verschillende mensen met allemaal hun eigen verhaal. Iedereen volgt dan ook zijn eigen leerroute en ontwikkelt zijn eigen leerpunten. Ik voer een aantal gesprekken met kandidaten die meedoen aan de praktijkverklaring; 0-meting, tussenmeting en eindmeting. Daarnaast worden ze individueel begeleid door de praktijkbegeleider van Het Goed, en hebben we vaste momenten waarop we de voortgang bespreken. In het laatste gesprek bepalen we samen welke werkprocessen iedere deelnemer heeft behaald en welke dus op de praktijkverklaring komen. Dat is voor iedere deelnemer anders. Magazijnmedewerkers leren bijvoorbeeld veel over veiligheid en het op de juiste manier wegzetten van producten, terwijl koeriers juist leren over het efficiënt in- en uitladen van de bus.”

“Het Goed is ontzettend blij met de samenwerking. Ze willen graag iets betekenen voor hun werknemers en wij weten hoe dat moet. Dan heb je elkaar ook snel gevonden. We zijn begonnen met praktijkverklaringen op niveau 1 en er is nu ook al een locatie van Het Goed die gaat starten met niveau 2, in samenwerking met het Summa.”