Als je meer wilt weten.

Uitleg leren en werken van De achthonderd

Praktijkverklaring

Met De achthonderd kan je een Praktijkverklaring behalen. Hieronder vind je de meest gestelde vragen èn antwoorden over de Praktijkverklaring. 

Vragen & antwoorden
Traject Praktijkverklaring

De Praktijkverklaring is een traject binnen het mbo, dat je kunt volgen bij een erkend leerwerkbedrijf. Het is een praktijkopleiding, je gaat niet naar school. Met de praktijkopleider van het bedrijf worden afspraken gemaakt tussen jou en de coach van school die jou begeleiding geeft. Jullie maken samen afspraken welke werkprocessen je gaat leren. Jullie maken samen een plan.

Het traject is voor werkzoekenden en werkenden van 18 jaar of ouder die nog niet in staat zijn om een niveau 1 en/of 2 mbo-opleiding te volgen. Met een praktijkverklaring kan een deel van een entree- of niveau 2 opleiding afgerond worden. De toelatingseisen van dit traject zijn:

 • Je bent 18 jaar of ouder
 • Je hebt taalniveau A1+ (spreek- en luisterniveau)
 • Je kunt fysiek werk doen (veel met de handen en het lichaam werken)
 • Je hebt nog geen Nederlands diploma
 • Je bent flexibel in werktijden en werkdagen.

Je komt te werken in een bedrijf dat werkzaamheden uitvoert in:

 • Techniek
 • Bouw
 • Verkoop
 • Dienstverlening
 • Zorg
 • Horeca
 • Logistiek

Hieronder lees je een aantal ‘grote’ taken die uitgevoerd worden in een van de richtingen waar jij komt te werken. Jij gaat één of meerdere werkprocessen van zo’n taak uitvoeren.

 • Techniek: In de techniek heb je heel veel verschillende bedrijven. Je kunt bijvoorbeeld een of meerdere van deze werkzaamheden uitvoeren: installeren, aanleggen van leidingen van water, gas en verwarmingen, het maken van buizen, kabels en kabelgoten en het bewerken van metaal.
 • Bouw: Je werkt bij een bouwbedrijf, aan gebouwen, wegen of bruggen. Je assisteert op de bouwplaats of werkt bij een schilder, of timmerbedrijf.
 • Logistiek: Je werkt in een magazijn en zorgt ervoor dat goederen op de juiste plek worden opgeslagen. Je stickert en codeert pakketten en maakt het verzendklaar.
 • Dienstverlening en zorg: Je helpt mee met het klaarmaken van ruimtes, bijvoorbeeld in een verzorgingstehuis. Je helpt mensen mee in het huishouden, bijvoorbeeld in de thuiszorg.
 • Horeca:  Je assisteert de horecamedewerkers bij allerlei werkzaamheden. In een café of restaurant zijn de taken van een Horeca-assistent bijvoorbeeld het klaarzetten van de meubels, opzetten van het terras en het opdekken van de tafels. Ook de ‘mise en place’ valt onder zijn takenpakket.
 • Verkoop: Als assistent verkoop/retail ontvang je de goederen die in de winkel worden verkocht. Je controleert de goederen en legt ze op de juiste plek in de winkel of het magazijn. Je zorgt ervoor dat de voorraad in de winkel altijd is aangevuld en dat de presentatie van de artikelen in de winkel er netjes uitziet.

  Je gaat niet naar school en volgt dus geen lessen. Je krijgt wel begeleiding van een coach van school die jou komt helpen met je ontwikkeling op de werkplek.

  Het traject praktijkverklaring is voor jou straks op maat gemaakt. De schatting is dat je er drie tot zes maanden over gaat doen. We kijken samen met jou en de werkgever wat de mogelijkheden zijn.

  De kosten voor een traject zijn €1000,- vaak zijn er subsidie mogelijkheden, of betaalt een werkgever. Wat de mogelijkheden zijn worden op maat met je besproken.

    Een werkleerplek. Mocht je aan het werk willen en je hebt nog geen werkplek dan kun je voorbereidend daar hulp bij krijgen.

    Het is fijn als je flexibel inzetbaar bent in werkdagen en werktijden. Wij vinden dan sneller een passende werkplek voor jou.

    Ja, wij zoeken samen met jou een passende werkplek. Als je zelf al ergens werkzaam bent of een werkplek weet kun je dit vertellen tijdens het intakegesprek. Dan gaan wij kijken of deze werkplek een erkend leerwerkbedrijf is of kan worden.

    Als je de werkprocessen met goed gevolg hebt afgerond ontvang je voor deze werkprocessen een Praktijkverklaring. Met deze praktijkverklaring kunnen we kijken of je in staat bent om weer nieuwe werkprocessen te leren of we gaan kijken of je zou kunnen starten aan een entree-opleiding in het mbo (niveau 1).

    Met een praktijkverklaring heb je meer kans op een baan, omdat je kunt aantonen dat je bekwaam bent voor een aantal werkprocessen.

    Na aanmelding krijg je een uitnodiging voor een gesprek, of komen we langs op je werk. Daar kijken we wat je mogelijkheden zijn en wat het beste bij je past.

    Sounds like a plan! Wat nu?

    Wanneer jij denkt dat leren-werken met extra begeleiding iets voor jou is, kijk dan eens op de website van Summa College. Je vindt er uitleg over de opleidingen, de uitstroomprofielen (werkrichtingen) en voorwaarden. Ook vind je er het aanmeldformulier voor een Duaal Traject of Praktijkverklaring. En als je daarna méér vragen hebt dan antwoorden, neem dan gerust contact op met de studiebegeleider of met je toeleider.

    "Mijn leven is weer goed, omdat ik zelfstandig ben"

    Op en neer reis
    Soms verdrietig soms blij
    Maar met Summa College en Ster College
    Altijd lachend altijd blij.

    Het leven, dingen in de wereld is
    Geen conclusie eindigt nooi
    Verdriet, geluk altijd herhaald
    Maar met jullie altijd glimlachend
    Altijd gelukkig

    Het afgelopen jaar
    Was in prachtig verhaal
    Op en neer iedere dinsdag naar school
    Samen met leraar en klasgenoten
    Iedere dag naar werk
    In de zorg, logistiek en techniek
    Hard studeren in de klas
    Hard werken in de werk plak
    Dat maakt me blij
    Want, de zoete overwinning is nabij.

    Vandaag ben ik hier
    Om te ontvangen mijn diploma
    Maar, het is niet alleen mijn diploma
    Ook is het jullie diploma
    Want, zonder goede docent
    Zonder goede begeleider
    Zonder jullie hard werken
    Ik kan hier niet staan
    Om mijn diploma te ontvangen.

    Lieve Summa College
    Lieve IamNL
    Lieve mijn klasgenoten
    Lieve mijn docenten
    Dank je wel voor alle gezellig lessen

    Het is mooi om zorg te zijn
    Het is mooi om techniek te zijn
    Het is mooi om logistiek te zijn
    Het is mooi om Summa en Ster College te zijn

    Bij deze bijzondere dag
    Ik draag een gedicht voor
    Voor mij dag dat ik
    Opnieuw geboren ben
    Om product van het jaar diploma te halen

    Dank je wel! allemaal
    Dank je wel is niet teveel voor jullie
    Voor wat je voor mij hebt gedaan
    Ik heb niets anders
    Maar, ik heb een dingen wel
    Van harte dank je wel
    Ik wil je zo graag eens bedanken
    Voor al je goede zorgen
    Dank je wel met deze gedichten

    Van harte bedanken
    Voor je hulp altijd
    Als moeder voor haar kind
    Jullie ook de beste docent bent.

    Ik wil nogmaals heel erg bedanken
    Mijn leven is weer goed in Nederland
    Omdat ik zelfstandig ben.

    Abrehaley Tesfahuney
    28 januari 2020