Lorie de Lange over haar opleiding via De achthonderd

“Ik vind het echt super dat ik deze kans heb gekregen!”

Lorie de Lange is 49 jaar en woont sinds 10 jaar in Eindhoven. Afgelopen jaar was zij kandidaat van De achthonderd, behaalde zo haar diploma en zal na de kerstvakantie doorstromen naar een mbo niveau 3 opleiding. Tegelijkertijd start ze dan met een nieuwe baan.

Lorie: “Vroeger werkte ik 40 uur per week. Toen werd ik ziek en was zeker wel een paar maanden uit de running. Eenmaal terug bij de werkgever verliep het niet soepel. Ze wilden me nog maximaal 3 uur per week laten werken omdat dat in mijn contract stond. Maar daar kan ik als kostwinner mijn gezin niet van onderhouden, dus moest ik op zoek naar iets anders.

Ik ben toen gaan nadenken over wat ik wilde doen. Ik realiseerde me dat het heel zwaar zou zijn om de rest van mijn leven in de schoonmaakbranche te blijven werken. Bovendien wilde ik eigenlijk aan de slag als begeleider gehandicaptenzorg, maar daarvoor was ik niet opgeleid. Wel had ik veel ervaring in de zorg vanuit huis, met twee pleegkinderen en een laagbegaafd kindje in huis.

Lorie de Lange

Via een contactpersoon bij Ergon kwam ik in contact met Leerwerkloket, die met mij de kansen op de arbeidsmarkt onderzochten en van daaruit in contact brachten met De achthonderd. Daar zou ik een opleiding kunnen starten, ook al heb ik mijn mavo nooit afgemaakt en dus geen geschikte vooropleiding voor een mbo opleiding. Ik wist niet dat dat kon! Maar die mogelijkheid heb ik met twee handen aangegrepen, want het betekende voor mij een kans om alsnog te gaan doen wat ik graag wil doen. Dat had wel nog wat voeten in aarde, want bij de gemeente moest ik toestemming krijgen voor het doen van een opleiding met aanvulling in de vorm van bijstand. Ik kon als kostwinner die inkomsten niet missen. Het duurde even voor ik hen ervan overtuigd had dat het doen van een opleiding in combinatie met werk op lange termijn gunstiger zou zijn dan telkens in situaties belanden met urenvermindering etc. Uiteindelijk hebben ze ingestemd en kon ik aan de slag. Achteraf denk ik dat mijn levenservaring wel heeft bijgedragen in dit proces, want een jonger iemand was misschien al afgehaakt.

Bij De achthonderd ben ik met open armen ontvangen. De begeleiding was intensief en er werd op alle fronten meegedacht. Zo stroomde ik later in, werd in één op één sessies bijgepraat en kon daarna alsnog aanhaken bij de groep. De combinatie met 20 uur werken en school was pittig maar te doen. En ik vind het vooral ook leuk om hier te zijn! Mijn Nederlands is goed, daar sta ik een 9 voor, maar rekenen vind ik echt lastig en daarvoor heb ik een hertentamen moeten doen. Het kwam dus niet aanwaaien, ik moest er echt iets voor doen. En ik vond het allemaal de moeite, want inmiddels weet ik dat ik door mag stromen naar mbo niveau 3 en dat ik aan de slag mag bij Lunet Zorg voor 28 uur per week als begeleider gehandicaptenzorg op de dagbesteding! Daar ging ik voor. Mijn doel was: een opleiding doen én uit de uitkeringssituatie komen. Dat is gelukt. Ik ben heel dankbaar, vind het echt super dat ik deze kans heb gekregen. En het mooie was: toen ik de man van Ergon bedankte voor deze kans, zei hij: Jíj bedankt dat je deze kans met twee handen hebt aangegrepen!”

Zet jij de beweging mee door?

De achthonderd is op zoek naar mensen die lef durven tonen! Meer info en contactgegevens vind je op www.de800.nl