“Vaak is de praktijkverklaring het eerste erkende papiertje dat medewerkers halen. Dat doet veel met het zelfvertrouwen.”
Ontwikkelbedrijf KempenPlus werkt binnen De achthonderd samen met Summa aan de ontwikkeling van zijn medewerkers. Die stralen bij het halen van een praktijkverklaring en zijn enthousiast over leertrajecten voor veilig werken, taal en digitale vaardigheden. Waarom? Wat is de kracht van de samenwerking?
Ontwikkeling is voor iedereen belangrijk. Maar zeker voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Door nieuwe vaardigheden te leren, vinden ze makkelijker werk en kunnen ze beter meedoen in de samenleving. Dat zorgt voor meer zelfstandigheid, zelfvertrouwen en een gelukkiger leven, ziet Joyce Bouman, operationeel directeur KempenPlus. “De meesten hebben geen of slechte ervaringen met onderwijs. Als ze dan een praktijkverklaring halen, glimmen ze van trots. Vaak is dat het eerste erkende papiertje dat ze halen. Dat doet veel met het zelfvertrouwen.”
Veel animo
De praktijkverklaring was de eerste samenwerking tussen KempenPlus en Summa om mensen in de praktijk te ontwikkelen. Joyce: “Er werken 700 mensen bij ons, op verschillende niveaus. Een mbo-opleiding is voor velen een te grote stap. Summa kwam met een oplossing: de praktijkverklaring. Dat is echt een uitkomst. Mensen leren op de werkvloer, in hun eigen tempo, in hun eigen veilige omgeving. Je ziet ze groeien.” Zo’n 25 medewerkers van het bedrijf hebben al een praktijkverklaring op zak. Verschillende anderen beginnen binnenkort. “Er is veel animo voor.”
Doen wat nodig is
De samenwerking met Summa smaakte naar meer. Er volgde een training ‘Veilig werken’ en sinds kort volgen zes groepen een training digitale en taalvaardigheden. Die trainingen vinden plaats binnen de pilot Sterker in het werk, uitgevoerd door Summa. Wat is de kracht van die samenwerking? “Summa kijkt wat iemand kan en nodig heeft”, zegt Joyce. “Past een mbo 1-opleiding niet? Dan zetten we de praktijkverklaring in. Zo werkt het ook bij de traingen. Die zes groepen zijn samengesteld op basis van behoeften en niveau.
Summa heeft met iedereen een intakegesprek gehad. Wat wil je, wat kun je? Iedere groep leert hetzelfde, maar heeft zijn eigen tempo en vragen. Het programma is daarop aangepast. Deelnemers kunnen goed mee en zien dat anderen dezelfde vragen hebben. Dat motiveert. Ze zijn dan ook erg te spreken over de trainingen.”
Overtuigen en enthousiast maken
Ook Summa is positief over de samenwerking. “KempenPlus zet vol in op ontwikkeling”, zegt projectleider Jolanda van den Bersselaar. “Het ontwikkelbedrijf is niet voor niets genomineerd voor beste leerbedrijf van Nederland.” KempenPlus kijkt wat medewerkers willen leren en maakt ze enthousiast om mee te doen aan trainingen en trajecten, ziet Jolanda. “Ze sturen niet een mail: schrijf je in. Leidinggevende praten met mensen, overtuigen hen, laten zien dat collega’s ook meedoen en enthousiast zijn. Zo’n aanpak is nodig om mensen over de streep te trekken.”
Overtuigen en enthousiast maken