Als je (aan de slag) wil.

Uitleg voor kandidaten, toeleiders en werknemers

Praktijkverklaring

Ben je op zoek naar een baan, maar heb je geen diploma? Leer je makkelijker in de praktijk dan uit boeken? En wil je nieuwe dingen leren? Kies er dan voor om een Praktijkverklaring te halen.

Wat houdt het in?

Je gaat aan het werk bij een bedrijf en leert op de werkvloer. In 3 tot 6 maanden ga je aan de slag met meerdere werkprocessen.Voor ieder proces dat je beheerst ontvang je een praktijkverklaring. Je hoeft niet naar school en er is geen examen.

De praktijkverklaring is een mbo-document en het resultaat van een praktijkopleiding bij een Erkend Leerbedrijf. Als kandidaat ga je werken of werk je al in een bedrijf en ga je niet naar school. Met de praktijkopleider van het bedrijf worden afspraken gemaakt over welke werkprocessen van een opleiding je gaat leren. Hiervoor wordt een plan gemaakt.

Voor wie is het?

De Parktijkverklaring is bestemd voor werkzoekenden en werkenden van 18 jaar of ouder die nog niet in staat zijn om een niveau 1 Mbo opleiding te volgen. Met een Praktijkverklaring kan een deel van zo’n opleiding afgerond worden. Tijdens een intake wordt door het MBO een leerbaarheidstoets afgenomen. De kandidaat ontvangt dan een advies welk traject het beste bij hem of haar past. Het traject van werkend leren duurt gemiddeld 2 tot 3 maanden.

Sounds like a plan! Wat nu?

Wanneer jij denkt dat leren-werken met extra begeleiding iets voor jou is, kijk dan eens op de website van Summa College. Je vindt er uitleg over de opleidingen, de uitstroomprofielen (werkrichtingen) en voorwaarden. En als je daarna méér vragen hebt dan antwoorden, neem dan gerust contact op met de studiebegeleider of met je toeleider.