Vaktaal en vaardigheden voor de techniek

“Medewerkers SDK leren meer dan de Nederlandse taal.” 

Communiceren en veilig werken zijn essentieel in de bouw. Beheersing van de Nederlandse taal is daarbij belangrijk. Bij SDK Elektrotechniek in Helmond verbeteren medewerkers hun Nederlands via een traject van De achthonderd. Daarin leren ze ook digitale- en werknemersvaardigheden. “Dit helpt hen niet alleen zakelijk, maar ook privé.”

Een uitnodiging op LinkedIn voor een voorlichtingsbijeenkomst van De achthonderd triggerde Martijn van Mensvoort, hoofd P&O bij SDK Elektrotechniek. Hij ging ernaartoe en raakte geïnteresseerd. “Wij willen graag dat medewerkers leren, hen vooruit helpen. Er werken bij ons behoorlijk wat mensen uit onder andere Syrië en Polen. Ze werken op projecten in de bouw. Het is belangrijk dat ze goed kunnen communiceren en weten hoe het hier werkt. De achthonderd helpt goed daarbij. Daarom heb ik contact gelegd.” 

Vaktaal

De achthonderd ontwikkelde in samenspraak met SDK een maatwerktraject. Deelnemers verbeteren daarin hun Nederlands en leren ook digitale vaardigheden en werknemersvaardigheden. “Het is heel praktisch ingestoken”, zegt Kristel Jacobs. Zij is docent bij Summa & Bedrijf en geeft de lessen. “Ze leren onder meer hoe je goede zinnen maakt. Ook vaktaal en woorden die met veiligheid te maken hebben. We hanteren daarbij ook foto’s van gereedschappen die zij gebruiken.”  

Ja is ja

Ook werknemersvaardigheden staan op het programma. Martijn: “Het is niet overal in de wereld gebruikelijk dat je op tijd komt en je afmeldt als je ziek bent. In sommige culturen zeggen ze ‘ja’ en doen ze ‘nee’. In het traject legt Kristel uit hoe het hier in Nederland werkt. Heel fijn.” Daarnaast verbeteren de deelnemers hun digitale vaardigheden. “Bij SDK gebruiken we apps voor onder meer salarisstroken, verlofaanvragen, de planning en intern nieuws. Die komen ook terug in de lessen.”

Ook voor privé

Veertien medewerkers van SDK volgen het traject, dat bestaat uit tien bijeenkomsten van twee uur. Eén  uur is onder werktijd, het andere uur is eigen tijd van de deelnemers. “Deelname is vrijwillig”, zegt Martijn. “De meesten waren snel overtuigd. Dit helpt hen niet alleen zakelijk, maar ook privé. Ze gaan brieven van instanties beter begrijpen en beter communiceren met docenten van hun kinderen. Dat stimuleert om mee te doen. Het maakt hen zelfverzekerder en hopelijk ook gelukkiger. Het is fijn dat we medewerkers met dit traject ook privé helpen.” 

Gemotiveerde deelnemers

De deelnemers zijn dan ook gemotiveerd, zegt Kristel. “Ze willen graag leren. Sommigen pikken het snel op, die moet ik blijven uitdagen. Voor anderen is herhaling belangrijk. Het is echt maatwerk.” Kristel merkt ook dat de deelnemers nog wat bang zijn om fouten te maken. “Ze schamen zich daarvoor. Ik zeg steeds: hier mag je fouten maken, daar leer je van. Gelukkig durven ze steeds meer.”

Tevreden

Martijn is heel tevreden met de samenwerking met De achthonderd en Summa. “Het contact is prettig, we hebben goede afspraken gemaakt en wekelijks krijg ik een terugkoppeling. Of er straks een vervolg komt? Wie weet, we groeien snel als bedrijf. Dus dat zou zomaar kunnen.”