“We inspireren en ondersteunen werkgevers bij het creëren van duurzame kansen voor mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie.”
Met een uniek werk- en ontwikkelprogramma helpt Driessen Foundation in Helmond alleenstaande moeders met een bijstandsuitkering duurzaam aan werk. De achthonderd gaat een deel van dit programma voor zijn rekening nemen. “De moeders bloeien echt op. En werkgevers hebben er een gemotiveerde en loyale medewerker bij.”
Een op de vijf kinderen uit eenoudergezinnen – met doorgaans een moeder aan het hoofd – groeit op in armoede, zo blijkt uit onderzoek. Werk is dé oplossing om uit armoede te komen, weet Bianca van Lieshout van de Driessen Foundation. “Maar werk vinden is lastig. Vaak voldoen de moeders niet aan de opleidingseisen of hebben ze een gat in hun cv. Bovendien willen ze graag flexibel kunnen werken, omdat ze de zorg voor hun kinderen hebben.
Buddy en jobcoach
Driessen Foundation ondersteunt deze moeders met het werk- en ontwikkelprogramma ‘Sterk aan het Werk’, een traject van acht maanden. “We matchen een moeder met een werkgever. Ze gaat daar twee maanden op proef aan de slag, met behoud van uitkering. Als er een klik is, krijgt ze een contract voor een half jaar. Vaak betreft het een baan als administratief medewerker of gastvrouw.” De kersverse medewerker krijgt op haar werk steun van een buddy en een jobcoach. Daarnaast ontmoet de groep moeders elkaar tweewekelijks op een studiemorgen. Bianca: “Deze staan in het teken van empowerment. Ook krijgen ze daar praktische lessen over bijvoorbeeld normen en waarden op de werkvloer en het opstellen van een goed cv.”
Logische samenwerking met De achthonderd
In oktober 2024 begint de volgende groep aan het traject. De achthonderd krijgt daarbij ook een rol. “We merken dat de deelnemers extra begeleiding kunnen gebruiken op het gebied van werknemersvaardigheden en administratie kennis”, zegt Bianca. “Vanuit De achthonderd gaat Summa dit verzorgen.” Een logische samenwerking, vindt ze. “We staan allebei voor hetzelfde: we creëren duurzame kansen voor mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie, we inspireren en ondersteunen werkgevers hierbij en delen kennis. Ik zie dus zeker mogelijkheden om vaker samen te werken.”
Gestopt met stotteren
De eerste twee groepen met elk zo’n tien deelnemers hebben ‘Sterk aan het Werk’ inmiddels voltooid. De meesten van hen hebben een baan, al dan niet bij de werkgever bij wie ze het traject doorlopen hebben. “De moeders hebben zich goed ontwikkeld, veel meer zelfvertrouwen gekregen en zijn opgebloeid. Dat werkt ook door op de kinderen. Een moeder vertelde dat haar kind plotseling gestopt is met stotteren. Volgens haar komt dat doordat zij werkt, goed in haar vel zit en er meer structuur is. Kippenvel, prachtig om te horen.”
Ook kans voor werkgever
Ook werkgevers zijn positief, zegt Bianca. “Zij krijgen er een gemotiveerde en loyale medewerker bij. De moeders zijn namelijk ontzettend blij met de kans die de werkgever hen biedt. Daarnaast staat de werkgever er niet alleen voor. Wij trainen de buddy, ook kan de werkgever sparren met de jobcoach. Voor werkgevers is dit traject dus ook een kans.”